Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Werking Raakvlak


Bezoek erfgoeddepot De Pakhuizen

Donderdag 28 september om 16.30 uur

Raakvlak is een intergemeentelijke dienst die de acht aangesloten gemeenten ondersteunt met alles dat betrekking heeft tot onroerend erfgoed. Sinds begin dit jaar heeft Raakvlak ook het beheer van bouwkundig en landschappelijk erfgoed in zijn takenpakket opgenomen. Onder de vleugels van Raakvlak bevindt zich ook het onroerend- erfgoeddepot De Pakhuizen. 
Tijdens ons bezoek kwamen we meer te weten over de algemene werking van Raakvlak en de zorg voor archeologische vondsten in het depot. Vondsten en gegevens uit Assebroek kwamen hierbij aan bod.
Verder was er nog een kleine rondleiding voorzien in de beschermde gebouwen van de pakhuizen.


Het bezoek is gepland op donderdag 28 september om 16.30 uur. 
Plaats van afspraak: Komvest 45, 8000 Brugge (via parking vroegere gistfabriek).

 

Brugge in affiches

Brugge in affiches

Vrijdag 27 oktober om 20 uur in zaal Patria, Kerklaan, Assebroek

Affiches, doorgaans lopen wij er achteloos aan voorbij. Vaak treft de schoonheid die in hun ontwerp schuilt ons pas wanneer wij ze vele jaren later terugzien. 
Helaas, eenmaal hun boodschap verteld, belanden zij meestal in de papiermand … tenzij iemand zoals Pol Martens ze verzamelt. Ruim twintig jaar geleden was voor Pol Martens de passie voor zijn woonplaats de start van de collectie “Brugge in affiches”. Deze collectie was eveneens de aanzet tot zijn zoektocht naar het verhaal achter de Brugse affiches. “Brugge in affiches” groeide uit tot een website, tot een Facebook-pagina en tot een wekelijks cursiefje in het Brugsch Handelsblad.
Wij hebben hem uitgenodigd voor een lezing voor de heemkundige kring Arsbroek.

De spreker brengt ons met een powerpoint presentatie het verhaal van Brugge, sinds het eind van de negentiende eeuw tot vandaag. Een avontuur, meeslepend voor de Brugge-kenner en voor de geïnteresseerde toehoorder. Maar ook andere aspecten van de affiche komen aan bod. Hoe de affiche uitgroeide van eenvoudig tekstplakkaat tot grafisch kunstwerk. Wie de Brugse grafici waren achter die kleine meesterwerken. En hoe de affiche elk aspect van het dagelijks leven in een stad weergeeft. Van worstenkaarting in ‘t café op de hoek tot tentoonstelling van Vlaamse Primitieven. Van Gouden Boomstoet tot Meifoor. 
Zo wordt in de lezing de geschiedenis van Brugge gekoppeld aan de verrassende vertellingen die schuilen in zijn verzameling.