Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Jaarboek 37

Zelfs in coronatijd heeft de redactie van het jaarboek naarstig doorgewerkt en is het lijvige jaarboek 37 klaar. De publicatie telt 212 bladzijden en een affiche als bijlage (zie punt 1). De volgende onderwerpen komen aan bod.

 1. Pastoor Verhaeghe als (mislukt) dichter ter ere van Onze-Lieve-Vrouw: naar aanleiding van 300 jaar miraculeus Mariabeeld in de kerk van Ver-Assebroek. Met als bijlage een kopie op  ware grootte (39x27 cm) van de eerste affiche (1721) die opriep tot Mariadevotie in Assebroek. 
   
 2. Theophile Van Dycke, van bescheiden Assebroekse komaf, werd kamerheer van koning Albert I. Een blik op Theophile, zijn familie en zijn rol in het drama van Marche-les-Dames (1934). 
   
 3. Julien De Mey, een veelzijdige Assebroekenaar: zanger, komiek, musketier en café-uitbater.
   
 4. Veltem in Assebroek en Veltem in Sint-Kruis: twee plaatsen met elk een eigen geschiedenis. Over beide Veltems zijn al veel fouten (af)geschreven. We zetten de puntjes op de i. En hoe zat dat weer met dat bos ‘van den oarienk’ en met Mieltje?
   
 5. Toneelkring Kunst Adelt Steenbrugge 100 jaar: tweede deel, over de periode 1976-2019.
   
 6. Gaston Roelandts werd opgepakt en gefusilleerd in 1943. Woonde hij in Assebroek of in Oostkamp? De vraag is simpel, het antwoord niet.
   
 7. Korte berichten, met reacties en aanvullingen op jaarboek 36, en interessante weetjes.

 

 Info omtrent lidmaatschap: klik hier