Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Publicatie boek Kapellen vertellen

Ter gelegenheid van 300 jaar miraculeus Mariabeeld in Ver-Assebroek, verscheen op initiatief van de Pastorale Eenheid Sint-Trudo Assebroek  het boekje ‘Kapellen vertellen ...’.

Niet alleen de kapellen van de ommegang rond de kerk van Ver-Assebroek worden erin beschreven, maar álle Mariakapellen op het grondgebied van Assebroek, inclusief enkele ondertussen verdwenen oorlogskapelletjes. De samenstelling was in handen van Willy De Four, die die behalve de geschiedenis van elke kapel ook uitvoerig ingaat op de iconografie van de Mariabeelden. Johan Gabriëls zorgde voor recente foto's.

Het boekje (84 blz.) is een kleurrijke uitgave geworden die dank zij het handige formaat makkelijk kan meegenomen worden op wandel- of fietstocht van kapel naar kapel.

Bestellen kan door storting van 15 euro op BE38 0018 1603 1572 van de Pastorale Eenheid Sint-Trudo Assebroek (voor toezending buiten Assebroek of binnenstad Brugge: 3 euro portkosten)

Jaarboek 37

Zelfs in coronatijd heeft de redactie van het jaarboek naarstig doorgewerkt en is het lijvige jaarboek 37 klaar. De publicatie telt 212 bladzijden en een affiche als bijlage (zie punt 1). De volgende onderwerpen komen aan bod.

 1. Pastoor Verhaeghe als (mislukt) dichter ter ere van Onze-Lieve-Vrouw: naar aanleiding van 300 jaar miraculeus Mariabeeld in de kerk van Ver-Assebroek. Met als bijlage een kopie op  ware grootte (39x27 cm) van de eerste affiche (1721) die opriep tot Mariadevotie in Assebroek. 
   
 2. Theophile Van Dycke, van bescheiden Assebroekse komaf, werd kamerheer van koning Albert I. Een blik op Theophile, zijn familie en zijn rol in het drama van Marche-les-Dames (1934). 
   
 3. Julien De Mey, een veelzijdige Assebroekenaar: zanger, komiek, musketier en café-uitbater.
   
 4. Veltem in Assebroek en Veltem in Sint-Kruis: twee plaatsen met elk een eigen geschiedenis. Over beide Veltems zijn al veel fouten (af)geschreven. We zetten de puntjes op de i. En hoe zat dat weer met dat bos ‘van den oarienk’ en met Mieltje?
   
 5. Toneelkring Kunst Adelt Steenbrugge 100 jaar: tweede deel, over de periode 1976-2019.
   
 6. Gaston Roelandts werd opgepakt en gefusilleerd in 1943. Woonde hij in Assebroek of in Oostkamp? De vraag is simpel, het antwoord niet.
   
 7. Korte berichten, met reacties en aanvullingen op jaarboek 36, en interessante weetjes.

 

 Info omtrent lidmaatschap: klik hier