Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Oude grenspaal

Paalsteen

Langs de Assebroekse Lorreinendreef op de hoek van de Loweideweg bij het begin van het Rijkeveldedomein, bevindt zich een oude paalsteen op de splitsing van de gemeenten Assebroek, Sint-Kruis  en Oedelem.

Het kleine monument verdient onze aandacht want het bepaalt mee de unieke identiteit van de omgeving. Hier op dit oude grenspunt getuigt deze steen van verzorgd vakmanschap. Bovendien doet het ons even stilstaan en mijmeren over vroegere parochies, oude wegen en vergeten grenzen.

Deze vrij zachte, witte kalkzandsteen die dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw, werd recent gerestaureerd (2018). De stenen paal heeft een totale hoogte van 125 cm, het cilindervormige gedeelte in de grond heeft een diameter van 30 cm. Op de vierkante kop is op ieder rechthoekige zijde (ca. 22 bij 40 cm) een wapenschild afgebeeld, met een banderol onder het wapen met inscriptie van de gemeentes en/of heerlijkheden.

De paalsteen duidt de oude grenzen aan van vier parochies, zoals ze nog bestonden tot eind achtiende eeuw: Assebroek, Sint-Catharina, Oedelem en Sijsele. Later bleef de steen de grenzen van de gemeentes Assebroek, Oedelem en Sint-Kruis markeren.

Bronnen: 

M. Cafmeyer, Paalsteen op het Sijseels opgegraven, in: Biekorf, 1956, p. 273-277.

W. Kimpe, Een Paalsteen opnieuw ontdekt, in: Arsbroek, 1990, p. 21-25.

Rijksarchief Brugge. Heerlijkheid Sijsele nr. 11, f. 31-35.

Destijds in 1955 waren nog drie jaartallen zichtbaar, namelijk op de vroegere oostzijde 1683, op de westzijde 1696. Nu zien we enkel nog aan de Loweideweg naar oost OEDELEM 1748 (foto W.K. maart 2018). Met het  wapen van Oedelem: ‘van goud met een schuinkruis van keel’. De westzijde was voorheen identiek maar zonder jaartal. Richting zuidwest ASSEBROEK het wapen van Sijsele: ‘van goud met schuinkruis van keel gekantonneerd met vier vierlobbige bladeren’. Op een banderol ‘SISSEELE /ASSEBROECK’.  De noordzijde, naar Sint-Kruis gekeerd, identiek met  hier enkel het onderschrift: SISSEELE. (foto W.K. maart 2018)