De Staats-Spaanse Linies2011 juli Fietstocht op 2 juli met als thema de Staats-Spaanse linies
De huidige grens tussen West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen was gedurende de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) het strijdtoneel tussen de Zuidelijke Nederlanden onder Spaans bewind en de opstandige Noordelijke Nederlanden.
Een nieuwe machtsstrijd tussen de toenmalige Europese grootmachten woedde van 1701 tot 1714 en ging de geschiedenis in als de Spaanse Successieoorlog. Heel wat relicten uit deze conflictperiodes van de geschiedenis zijn aan weerszijden van de grens als cultuurhistorisch erfgoed bewaard gebleven. Sinds enkele jaren staan deze zgn. Staats-Spaanse Linies volop in de belangstelling.
Wilt u meer weten over de Staats-Spaanse linies? Klik dan hier |
EX VOTO’S2011 mei De streek van Brugge stond in de lezing centraal en ook Assebroek kwam aan bod naast ander vergelijkingsmateriaal. Ook in Brugge waren er meerdere producenten van wassen ex voto’s zoals de wasgieterijen Hautekiet, Vanlanckeren en Joye en de Arme Klaren.
|
De Tempeliers2011 maart |
Ver-Assebroek: het raadsel van de cirkels2011 februari In tweehonderd jaar tijd is Assebroek getransformeerd van een schaars bevolkt gebied tot een bijna volgebouwd deel van de agglomeratie van de stad Brugge.
Doch de bewoningsgeschiedenis van Assebroek reikt veel verder dan enkele eeuwen en krijgt haar plaats in de bewoningsgeschiedenis van Brugge en het ommeland. In het bijzonder de zandrug waar Ver-Assebroek op gelegen is en de aangrenzende ‘Assebroekse Meersen’ herbergen een lange voorgeschiedenis van menselijke aanwezigheid, die teruggaat tot ongeveer 6.500 voor Christus.
De befaamde ‘cirkels van Ver-Assebroek’ zijn een verhaal op zich. Er werd al heel wat over geschreven, maar recent onderzoek heeft aangetoond dat hun oorsprong in de middeleeuwen te zoeken is.
|
Feestelijke zitting2010 november Op het programma:
Verwelkoming door Gerard Vanparys, voorzitter kerkfabriek Ver-Assebroek.
Inhoudelijke toelichting door Benoit Kervyn, consulent religieus erfgoed Stad Brugge.
Panelgesprek onder leiding van Doenja van Belleghem, adjunct perschef Bisdom Brugge, met enkele inwoners van Ver-Assebroek over bedevaarten vroeger en nu.
Slotwoord door Boudewijn Laloo, schepen voor financiën en patrimonium Stad Brugge.
Receptie.
Het koor Cantate Domino onder leiding van dirigent Eric Reybrouck zong tijdens de zitting Marialiederen.
|
Ver Assebroek Open2010 oktober Op zondag 17 oktober van 11 tot 19 uur
De activiteiten waren gespreid over gans Ver-Assebroek Met dit “open dorp project” streeft de Erfgoedcel Brugge ernaar om het minder bekende erfgoed in de Brugse deelgemeenten en wijken onder de aandacht te brengen. Heelwat partners en verenigingen werken hieraan mee. Ook Arsbroek heeft zich ingezet om die dag te doen slagen. Op het uitgebreide programma stonden ondermeer een wandelzoektocht, een tentoonstelling over de geschiedenis achter de Mariadevotie en de bedevaarten, grote en kleine verhalen werden verteld en een fototentoonstelling bracht sprekende beelden over Ver-Assebroek en nu. |
Tentoonstelling Kristoffel2010 oktober |
LinkenHier ga je naar de site van Brugge |
Reserve |